Din plats är till salu! Hur övervakad är du och är det lagligt?

0
1351
City with abstract connected location pins. Dull sky background. Navigation concept. 3D Rendering

Dagens Nyheter har i en reportageserie analyserat vilken data som du som individ lämnar ifrån dig dagligen. DNs reportageserie har visat hur mycket data som skickas vidare från våra mobila enheter som vi bär med oss och säljs vidare av aktörer.

Ett flertal uttalanden har gjorts huruvida detta är att betrakta som lagligt. Bland annat har Axel Tandberg på PrivacyWorks skrivit ett belysande blogginlägg om detta, Datainspektionen har även uttalat sig i media och inlett en granskning av området

Vad DNs granskande reportage i korthet har visat är att det är mycket enkelt att köpa uppgifter som anges som anonymiserade. Databaser kan köpas av leverantörer som uppger sig ha miljarder individer i sina databaser. I Sverige finns flera hundratusen individer med i databaserna. Om man analyserar datat  kan man med enkelhet spåra individers positioner och dagliga mönster, därigenom är det att betrakta som personuppgifter och faller under GDPR.

Man har även visat att många av apparna som samlar in och säljer vidare positionsdata inte heller berättar om det i sina policys, eller om de har med det så döljer de den informationen långt ned i en textmassa där ingen förväntas läsa den.

DNs granskande artiklar är ett utmärkt exempel som belyser det faktum att GDPR behövs och att vi idag inte har den jämvikt som lagen eftersöker. Vi kommer att se fler exempel framöver där personuppgifter utnyttjas vårdslöst och individer förstår att om en produkt är gratis så är det vanligtvis individen som är produkten.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.